Arkiverat - I det offentliga rummet


Genom bilder lever vi kvar. Åren efter att vi gått bort, faller vi sakta i glömska, tills vi en dag helt försvinner.

Bilder arkiveras och minnen av oss finns kvar, men inte där vi en gång levt. De bortglömda förblir gömda, anonyma, tillsammans med alla livets händelser, som sakta faller i glömska med dem.

I utställningen ”Arkiverat” skildrar fotokonstnären Nayab Ikram hur vi människor lever kvar efter att vi gått bort, genom arkiverade porträtt som förts samman med dagens stadsmiljö.

Utställningen är utspridd på sex (6) olika platser runt om i det offentliga rummet i Mariehamn stad och kan ses under sommaren.

2015 arbetade Ikram utgående ifrån sin hemstad Mariehamn och samlade material från Ålands Museums arkiv, ur fotografen John Karlsson/Clemens samling. Arbetet resulterade i en fotoserie bestående av bildmontage, där Ikram fört samman arkivbilderna ur samlingen med bilder av husfasader tagna runt om i Mariehamn. Fotoserien har visats på Musik Café After Eight i Jakobstad, Ritz i Vasa, Åbo bokcafé i Åbo och Galleri Norra Dörren i Mariehamn.

I det fortsatta arbetet har Ikram i samarbete med Mariehamn stad, Sjökvarteret och Algots Varv placerat ett urval av personerna från fotoserien, i det offentliga rummet. Där får de ett nytt liv de inte visste att de skulle få.

Deras minnen får leva vidare tills de sakta faller i glömska igen, i staden vi lever i idag.


John Karlsson/ Clemens (1877-1962), var en folkskollärare från Åland som självlärt började med fotografi mellan åren 1910-1912. Han använde sig av bälgkameror och Kodaks lådkamera, som uppges vara en av Ålands första. Karlsson/Clemens slutade fotografera vid krigsutbrottet 1939. Hans sista fotografi var taget på en skolklass, daterad 1938.

Kalrsson/ Clemens samlingen består främst av porträtt på okända personer, fotograferade på glasnegativ och på åländska vyer. Personerna är fotograferade hemma hos folk, både inomhus och utomhus, på bröllop, begravningar, konfirmationer och i skolklasser. De ger en inblick i det åländska livet på landsbygden och personernas vardag.